Tłuszcz palmowy pozyskuje się z miąższu palmy oleistej (olej palmowy) oraz jej nasion (olej z nasion palmy). Stanowi obecnie ponad 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego [1] i…
Tłuszcz palmowy pozyskuje się z miąższu palmy oleistej (olej palmowy) oraz jej nasion (olej z nasion palmy). Stanowi obecnie ponad 40% ogólnoświatowej produkcji oleju roślinnego [1] i…
Błąd naturalistyczny W dyskusjach na tematy medyczne i dietetyczne pojawia się często odwołanie do natury (nazywane też “błędem naturalistycznym”) jako wyznacznika wartości prozdrowotnej danego produktu, terapii…
Dieta o wysokiej zawartości węglowodanów jest słusznie kojarzona z podnoszeniem możliwości wysiłkowych w zdecydowanej większości dyscyplin sportu. Zarówno amatorzy jak i zawodowcy zajadają się „węglami”…
Miód to produkt spożywczy wytwarzany w naturalnych warunkach przez pszczoły właściwe poprzez przetwarzanie nektaru roślin miododajnych oraz niektórych wydzielin występujących w liściach drew. Jedna pszczoła…
Kreatyna (kwas β-metyloguanidynooctowy) to najczęściej wybierany suplement wśród osób ćwiczących siłowo, jest stosunkowo tania, a jej skuteczność wielokrotnie potwierdzały badania naukowe. Wykazano, że suplementacja diety…
Niektórzy określają cukrzyce mianem pierwszej, niezakaźnej epidemii na świecie. Już u co 11 dorosłego człowieka na Ziemi zdiagnozowano cukrzycę. W Polsce dotkniętych tą chorobą jest…
Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Znajdziesz tutaj artykuły dotyczące dietetyki klinicznej, sportowej, suplementacji, czy szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Wszystkie nasze wpisy powstają na podstawie aktualnej literatury naukowej.
Kontakt