Miód to produkt spożywczy wytwarzany w naturalnych warunkach przez pszczoły właściwe poprzez przetwarzanie nektaru roślin miododajnych oraz niektórych wydzielin występujących w liściach drew. Jedna pszczoła jest w stanie jednorazowo przenieść 40 – 50 mg nektaru, to niezwykle dużo jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że sam owad waży ok. 110 mg. Pszczoły za pomocą enzymów i kwasu mrówkowego przekształcają sacharozę w glukozę i fruktozę, których mieszaninę potocznie nazywa się cukrem inwertowanym [1]. Miód zawiera średnio ok. 80% węglowodanów, 19% wody oraz 1% innych składników takich jak białka, kwasy organiczne, składniki mineralne, enzymy [2]. Na uwagę zasługuje fakt, że indeks glikemiczny miodu w zależności od pochodzenia może się znacząco różnić. W badaniach zanotowano indeks glikemiczny 32 dla miodu akacjowego z Rumunii [3] oraz 88 dla miodu leśnego zebranego w Niemczech [4].
Od dawna wiadomo, że węglowodany (i powstająca z nich glukoza) stanowią podstawowe źródło energii dla pracujących mięśni, a dieta wysoko-węglowodanowa przynosi duże korzyści dla osób uprawiających sport. ISSN rekomenduje dla sportowców utrzymanie dziennej podaży węglowodanów (w zależności od częstotliwości oraz intensywności wysiłku) na poziomie 5-8 g CHO/kg/dzień. Dodatkowo, spożywanie węglowodanów (np. w postaci żeli energetycznych na bazie glukozy) podczas długotrwałego wysiłku wytrzymałościowego, kiedy zapasy glikogenu są uszczuplone, sprzyja utrzymaniu wydolności fizycznej i poprawie wyników sportowych. W wysiłkach trwających ponad 2-2,5 h szczególnie korzystne może być spożywanie glukozy w połączeniu z drugim cukrem prostym – fruktozą [6]. Dzieje się tak, ponieważ glukoza i fruktoza wchłaniane są w jelitach poprzez osobne transportery (odpowiednio SLGT1 i GLUT5), a także inaczej metabolizowane – wchłonięta glukoza szybko trafia do krwiobiegu i dalej do komórek, natomiast większość spożytej fruktozy ulega najpierw serii przemian do glukozy w wątrobie. Połączenie glukozy z fruktozą może zatem podnieść tempo absorpcji węglowodanów z przewodu pokarmowego, zwiększając tym samym dostępność glukozy dla komórek mięśniowych.
Obecnie uważa się, że w tym kontekście najlepszy stosunek glukozy do fruktozy wynosi 2:1, ale pozytywne efekty zauważano także przy stosunku 1:1 tych monosacharydów [7, 8]. Wiele miodów posiada zbliżony stosunek fruktozy do glukozy wynoszący jak 1:1, a więc taki, który może być korzystny podczas długotrwałego wysiłku fizycznego. Najwyższy stosunek glukozy do fruktozy mają miody wrzosowe (1,19), a najniższy rzepakowe (0,97) [12]. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów oraz niższy indeks glikemiczny niż większość dostępnych napojów węglowodanowych, miód może być stosowany jako skuteczne źródło węglowodanów podczas trwania wysiłku fizycznego. Jednak w porównaniu z innymi źródłami węglowodanów takimi jak np. sacharoza i dekstryny, miód ma taki sam wpływ na wydolność fizyczną, stężenie glukozy we krwi oraz odczucie zmęczenia [3,6]. Miód zatem nie posiada żadnych „cudownych” właściwości zwiększających wydolność, poza wysoką zawartością węglowodanów.
Miód wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Te efekty mogą częściowo wynikać z wysokiej osmolarności miodu i zawartości oksydazy glukozowej hamującej rozwój drobnoustrojów oraz obecności polifenoli [2, 3]. Miody ciemne (gryczany, wrzosowy, spadziowy) zawierają więcej przeciwutleniaczy niż jasne (np. akacjowy, lipowy, wielokwiatowy). Przeciwutleniacze wykazują szerokie spektrum działania prozdrowotnego, a w kontekście wysiłku fizycznego mogą być korzystne w zapobieganiu infekcji górnych dróg oddechowych. Regularne spożycie miodu w dłuższym okresie czasu może ograniczać reakcję zapalną na trening. Zaobserwowano, że codzienne spożycie 70 g miodu przez 16 tygodni przed treningiem kolarskim zmniejsza stężenie cytokin IL-1β, IL-6, IL-10, oraz czynnika TNF-α. Należy jednak zauważyć, że sztuczne zmniejszanie stresu oksydacyjnego po zakończonym wysiłku fizycznym może prowadzić do zmniejszonej adaptacji organizmu i tym samym do uzyskania słabszych efektów treningu [9].
Miód może być elementem racjonalnej diety sportowca, a także szczególnie cennym źródłem węglowodanów w okresie około treningowym. Może być stosowany jako zamiennik żeli energetycznych, jednak trudność w spożyciu miodu podczas zawodów sportowych może stanowić znaczący problem. Regularne i duże spożycie miodu działa wspomagająco na układ odpornościowy, jednak ze względu na wysoką zawartość polifenoli i innych substancji przeciwutleniających może wpływać negatywnie na adaptacje treningową organizmu.
Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Newsletter
Będziesz otrzymywać aktualne informacje o zniżkach, szkoleniach i najnowszych wpisach na blogu.
BLOG
Autor: Miłosz Jasiński | 10 maja 2021 |
Autor: Karol Bogusławski | 09 lipca 2020 |
Kontakt