Podczas efektywnego budowania masy mięśniowej kluczową rolę odgrywają dwa czynniki: trening oporowy i żywienie. Dostępne zalecenia dotyczące diety są na ogół jasne i spójne, najważniejszą rolę odgrywa właściwa podaż białek wynosząca 1,6 – 3 g/kg m.c/dobę (w zależności od uprawianej dyscypliny sportu) oraz ich równomierny rozkład w posiłkach w ciągu dnia. W celu maksymalizacji syntezy włókien mięśniowych każdy posiłek powinien zawierać 20-40 g białka [1, 2].
Przy odpowiednio wysokiej podaży białka możliwe jest budowanie masy mięśniowej przy jednoczesnym deficycie energetycznym, jednak MPS (ang. Muscle Protein Synthesis) może spaść nawet o 30% [3]. To często spotykana sytuacja w przypadku osób podejmujących odchudzanie i regularne ćwiczenia, lecz dotychczas nieaktywnych fizycznie. Tym samym można stracić „na wadze” jednocześnie zwiększając masę mięśniową, co w kontekście obniżania tkanki tłuszczowej jest bardzo pożądane. Jednak większość planów treningowych dotyczących bardziej zaawansowanych sportowców różnych dyscyplin obejmuje odmienne makro i mikrocykle treningowe, w tym okres hipertrofii mięśniowej. W tym czasie zależy nam na jak najbardziej efektywnym zwiększeniu masy i siły – zatem nie możemy sobie tutaj pozwolić na niedobory energetyczne.
Dieta powinna być izokaloryczna bądź dostarczać niewielkiej nadwyżki kalorycznej. Istnieje stosunkowo mało badań wykazujących wyższą skuteczność dodatniego bilansu energetycznego nad dietą normokaloryczną; ciekawych danych dostarcza Robeiro i wsp. który objął badaniami grupę kulturystów. Grupa spożywająca nadwyżkę energii po 4 tygodniach treningu zbudowała o 1,6% więcej mięśni, ale także aż o 6,6% więcej tkanki tłuszczowej. Znaczącym ograniczeniem tego badania jest mała liczba uczestników oraz trudności z oszacowaniem rzeczywistych wydatków energetycznych tych sportowców [4]. Wygląda na to, że faktycznie pewna niewielka nadwyżka energii sprzyja nasileniu syntezy mięśni, jednak wiąże się to także ze zwiększeniem tkanki tłuszczowej. Większość danych literaturowych wskazuje, że zwiększanie beztłuszczowej masy ciała zachodzi optymalnie przy nadwyżce rzędu 350-500 kcal, przy czym bardzo istotne jest indywidualne podejście i obserwacja zachodzących zmian w składzie ciała [5, 6].
Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Newsletter
Będziesz otrzymywać aktualne informacje o zniżkach, szkoleniach i najnowszych wpisach na blogu.
BLOG
Autor: Miłosz Jasiński | 10 maja 2021 |
Autor: Karol Bogusławski | 09 lipca 2020 |
Kontakt