Miłosz Jasiński

Zachcianki żywieniowe – czy organizm informuje nas o niedoborach?

Według obiegowych przekonań apetyt i zachcianki żywieniowe są sygnałem wysyłanym przez nasz organizm, aby “powiedzieć” nam czego potrzebujemy. W Internecie znajdziemy informacje, że ochota na czekoladę świadczy o niedoborze magnezu czy fosforu, a chęć zjedzenia burgera oznacza, że w diecie mamy zbyt mało białka, wapnia lub żelaza. Ile w tym prawdy?

Głód, apetyt i zachcianki żywieniowe

Na początek rozróżnijmy pojęcia głodu, apetytu i zachcianek żywieniowych. Głód jest mechanizmem fizjologicznym, który rzeczywiście daje znać, że czegoś nam brakuje – pokarmu [3]. Na odczuwanie głodu mają wpływ sygnały wysyłane przez organizm do części bocznej podwzgórza w międzymózgowiu. Wyróżniamy tu:

  • sygnały motoryczne (np. obkurczanie się ścian żołądka w wyniku przesuwania treści pokarmowej z żołądka do jelit)
  • sygnały metaboliczne (związane ze spadkiem stężenia m.in. glukozy, aminokwasów i wolnych kwasów tłuszczowych we krwi)
  • sygnały hormonalne (m.in. CCK, GLP-1, PYY, insulina, grelina, leptyna)
  • sygnały termiczne (związane z utrzymywaniem stałej ciepłoty ciała i termogenezą poposiłkową).

Wzajemne relacje pomiędzy tymi sygnałami są skomplikowane, a odczuwanie głodu jest zawsze wypadkową wszystkich tych czynników. Istotne jest, że głód odczuwamy zawsze w podobny sposób (niezależnie od tego, jakiego składnika pokarmowego nam brakuje) i możemy go zaspokoić każdym pokarmem – nawet takim, którego nie lubimy [3, 24].

Apetyt jest natomiast mechanizmem psychologicznym i definiuje się go jako chęć spożycia pokarmu ogółem lub chęć spożycia konkretnego produktu [3, 8]. Apetyt może być motywowany głodem czy pragnieniem, ale nie musi. Głód i pragnienie to tylko dwa z bardzo wielu wzajemnie powiązanych czynników mogących pobudzać apetyt. W postawaniu apetytu istotne są czynniki psychologiczne – m.in nasze nawyki, preferencje i awersje pokarmowe, związane z naszymi doświadczeniami i emocjonalnym stosunkiem do pokarmu [3, 6]. Z kolei pośrednią rolę pełnią m.in.:

  • czynniki genetyczne, fizjologiczne i hormonalne (np. płeć czy wspomniany wcześniej głód i pragnienie) [5, 11, 12, 22]
  • czynniki społeczne (np. religia i kultura)
  • czynniki środowiskowe (np. pora dnia i temperatura otoczenia) [21, 24]
  • szeroko rozumiany stan zdrowia i styl życia obejmujący m.in. aktywność fizyczną, higienę snu, dietę i podejmowane restrykcje żywieniowe [4, 9, 10, 15, 18]

W trakcie spożywania pokarmu znaczenie ma też sytość sensorycznie specyficzna, czyli postępujące wraz z jedzeniem zmniejszenie przyjemności czerpanej ze spożywania danego pokarmu przy jednoczesnym wzroście apetytu na pokarmy o odmiennych cechach smakowo-zapachowych [3, 23]. Ten mechanizm odpowiada za tzw. “drugi żołądek na deser” – w miarę jedzenia posiłku wytrawnego, tracimy zainteresowanie daniem głównym i (czasem pomimo zaspokojenia głodu) nabieramy ochoty na słodki deser.

Chociaż w polskiej literaturze naukowej termin “zachcianki żywieniowe” (ang. food cravings) praktycznie nie funkcjonuje, to zachcianki żywieniowe można rozumieć jako szczególny wariant silnego apetytu, ukierunkowany na konkretny produkt spożywczy (np. czekoladę lub frytki) lub konkretną grupę produktów (np. coś słodkiego) – zaznaczam jednak, że jest to luźna definicja [1]. Zachciankę żywieniową możemy zaspokoić jedynie tymi produktami spożywczymi, których zachcianka dotyczy (chociaż może być też tak, że silne odczucie sytości po obfitym posiłku zmniejszy apetyt na produkt będący obiektem zachcianki żywieniowej) [6, 24].

Czy zachcianki żywieniowe informują nas o niedoborach?

Kiedyś uważano (w Internecie takie informacje krążą do tej pory [7]), że ochota na konkretny produkt spożywczy sygnalizuje niedobór składników, w które ten produkt obfituje. Rzeczywiście, niektóre niedobory (energii, wody czy sodu) mogą wpływać na pojawienie się zachcianek żywieniowych, ale nie można powiedzieć, że zachcianki świadczą o niedoborach. W przypadku niedoboru energii odczuwamy głód, a apetyt na produkty wysokoenergetyczne może wzrosnąć, natomiast w stanie odwodnienia odczuwamy pragnienie i rośnie apetyt na płyny. Podobnie, w przypadku zaburzenia bilansu sodu w organizmie (np. w wyniku uszkodzenia nadnerczy w chorobie Addisona lub przy bardzo niskiej podaży sodu z dietą) mogą pojawić się zachcianki na słone produkty [24]. Obecnie jednak spożywamy ponad 3 razy więcej sodu niż powinniśmy i nie obserwujemy niedoborów sodu w populacji, a mimo to zachcianki na słone potrawy i przekąski cały czas występują. Dlaczego? Ponieważ bezpośrednią przyczyną zachcianek żywieniowych nie są niedobory, tylko układ bardzo wielu wzajemnie powiązanych czynników [6, 13, 14, 16, 20]. Nawet jeżeli niektóre niedobory pokarmowe mogą wpływać na zachcianki żywieniowe, to nie są one czynnikami decydującymi.

Skąd więc wziął się mit mówiący, że zachcianki żywieniowe sygnalizują niedobory? Prawdopodobnie wszystko zaczęło się od hipotezy, że ochota na czekoladę wskazuje na niedobór magnezu, którego czekolada jest istotnym źródłem. Przesłankami były m.in. badania oceniające zachcianki żywieniowe u kobiet doświadczających zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS), które najczęściej wybierały czekoladę, a także badania wskazujące na niski poziom magnezu w tej populacji [24]. Dzisiaj wiemy, że jest to raczej zbieg okoliczności i nie dysponujemy żadnymi wartościowymi badaniami naukowymi, które mogłyby tą hipotezę empirycznie potwierdzić. Okazuje się, że słodycze (szczególnie czekolada) są najczęstszym obiektem zachcianek żywieniowych niezależnie od występowania PMS czy niedoborów magnezu – ok. 60% wszystkich zachcianek dotyczy czekolady i może mieć to związek z jej wysoką smakowitością [24]. Ponadto, nasuwają się dwa pytania – dlaczego zachcianka spowodowana niedoborem magnezu miałaby dotyczyć tylko czekolady, a nie wszystkich produktów bogatych w magnez, na przykład orzechów czy gryki? I dlaczego zachcianka na czekoladę miałaby wskazywać akurat na niedobór magnezu, skoro czekolada obfituje również w inne składniki mineralne? Analogiczne argumenty można zastosować także wobec pozostałych przekonań (np. ochota na czerwone mięso sygnalizuje niedobór żelaza). Jako ciekawostkę można dodać, że powszechność czekolady jako zachcianki żywieniowej przyczyniła się do powstania terminu “czokoholizm” [24]. Nie należy jednak mylić zachcianek żywieniowych z uzależnieniem czy kompulsywnym objadaniem się – pomimo wspólnych mechanizmów (związanych m.in. z układem nagrody i wyrzutem neuroprzekaźników – np. dopaminy) są to różne zjawiska [17, 19, 25, 26].

Skąd więc biorą się zachcianki?

Geneza zachcianek żywieniowych jest bardzo złożona – wśród czynników wpływających na apetyt zwraca się dużą uwagę na mechanizm, który w psychologii nazywa się warunkowaniem [2, 6, 13, 20, 27, 28]. Mechanizm ten ma związek m.in. z nagradzaniem się i kojarzeniem produktów spożywczych z innymi czynnościami/emocjami. Sugeruje się, że właśnie warunkowanie może leżeć u podstaw psychologicznych przyczyn zachcianek żywieniowych i w znaczący sposób kształtować nasze nawyki, preferencje i awersje pokarmowe – to jednak bardzo szeroki temat, na zupełnie inny artykuł (zainteresowanych odsyłam do literatury). Podsumowując, zachcianki żywieniowe mają przede wszystkim podłoże psychologiczne i nie świadczą o niedoborach pokarmowych.

Literatura

  1. Black A, Black C (2006) Dictionary of food science and nutrition
  2. Egecioglu E, Skibicka KP, Hansson C, Alvarez-Crespo M, Friberg PA, Jerlhag E, Engel JA, Dickson SL (2011) Hedonic and incentive signals for body weight control. Reviews in endocrine & metabolic disorders, 12(3): 141–151
  3. Gawęcki J (2010) Spożycie pokarmu – mechanizmy regulacyjne. W: Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN (Warszawa), 74-87
  4. Gilhooly CH, Das SK, Golden JK, McCrory MA, Dallal GE, Saltzman E, Kramer FM, Roberts SB (2007) Food cravings and energy regulation: the characteristics of craved foods and their relationship with eating behaviors and weight change during 6 months of dietary energy restriction. Int J Obes, 31(12): 1849-58
  5. Hallam J, Boswell RG, DeVito EE, Kober H (2016) Gender-related Differences in Food Craving and Obesity. The Yale journal of biology and medicine89(2): 161–173
  6. Hill A (2007) The psychology of food craving: Symposium on ‘Molecular mechanisms and psychology of food intake’. Proceedings of the Nutrition Society, 66(2): 277-285
  7. https://pl.wikipedia.org/wiki/Apetyt
  8. https://sjp.pwn.pl/slowniki/apetyt.html
  9. Kahathuduwa CN, Binks M, Martin CK, Dawson JA (2017) Extended calorie restriction suppresses overall and specific food cravings: a systematic review and a meta‐analysis. Obesity Reviews18: 1122– 1135
  10. Kracht CL, Chaput JP, Martin CK, Champagne CM, Katzmarzyk PT, Staiano AE (2019) Associations of Sleep with Food Cravings, Diet, and Obesity in Adolescence. Nutrients, 11(12): 2899
  11. Krishnan S, Tryon R, Welch LC, Horn WF, Keim NL (2016) Menstrual cycle hormones, food intake, and cravings. The FASEB Journal, 30: 418.6
  12. Lafay L, Thomas F, Mennen L, Charles MA, Eschwege E, Borys J‐M (2001) Gender differences in the relation between food cravings and mood in an adult community: Results from the Fleurbaix Laventie Ville Santé Study. Int. J. Eat. Disord., 29: 195-204
  13. Martin CK, McClernon FJ, Chellino A, Correa JB (2011) Food Cravings: A Central Construct in Food Intake Behavior, Weight Loss, and the Neurobiology of Appetitive Behavior. In: Preedy V, Watson R, Martin C. Handbook of Behavior, Food and Nutrition. Springer (NY), 741 – 755
  14. May J, Andrade J, Kavanagh DJ, et al (2012) Elaborated Intrusion Theory: A Cognitive-Emotional Theory of Food Craving. Curr Obes Rep, 1: 114–121
  15. Meule A (2020) The Psychology of Food Cravings: the Role of Food Deprivation. Curr Nutr Rep 9, 251-257
  16. Myers CA, Martin CK, Apolzan JW (2018) Food cravings and body weight: a conditioning response. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity, 25(5): 298–302
  17. Pelchat ML (2002) Of human bondage: Food craving, obsession, compulsion, and addiction. Physiology & Behavior, 76(3): 347-352
  18. Pelchat ML, Schaefer S (2000) Dietary monotony and food cravings in young and elderly adults. Physiology & Behavior, 68(3): 353-359
  19. Potenza MN, Grilo CM (2014) How relevant is food craving to obesity and its treatment? Front. Psychiatry, 5: 164
  20. Rebello CJ, Greenway FL (2016) Reward-Induced Eating: Therapeutic Approaches to Addressing Food Cravings. Adv Ther, 33(11): 1853-1866
  21. Reichenberger J, Richard A, Smyth JM, Fischer D, Pollatos O, Blechert J (2018) It’s craving time: time of day effects on momentary hunger and food craving in daily life. Nutrition, 55-56: 15-20
  22. Richard A, Meule A, Reichenberger J, Blechert J (2017) Food cravings in everyday life: An EMA study on snack-related thoughts, cravings, and consumption. Appetite, 113: 215-223
  23. Rodríguez-Martín BC, Meule A (2015) Food craving: new contributions on its assessment, moderators, and consequences. Front. Psychol, 6: 21
  24. Rogers PJ (2003) Food cravings and addictions – fact and fallacy. W: Carr T, Descheemaker K. Nutrition and Health – Current topics – 3 (Antwerp ed.). Garant, 69
  25. Rogers PJ, Smit HJ (2000) Food Craving and Food “Addiction”: A Critical Review of the Evidence From a Biopsychosocial Perspective. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 66(1): 3-14
  26. Sinha R (2018) Role of addiction and stress neurobiology on food intake and obesity. Biological Psychology, 131: 5-13
  27. Smithson EF, Hill AJ (2017) It is not how much you crave but what you do with it that counts: behavioural responses to food craving during weight management. Eur J Clin Nutr, 71(5): 625-630
  28. van den Akker K, Schyns G, Jansen A (2018) Learned Overeating: Applying Principles of Pavlovian Conditioning to Explain and Treat Overeating. Curr Addict Rep, 5: 223–231

 

 

3.7 3 votes
Article Rating
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
NEWSLETTER

ZAPRASZAMY DO NEWSLETTERA

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Newsletter

ZAPRASZAMY DO NEWSLETTERA

Będziesz otrzymywać aktualne informacje o zniżkach, szkoleniach i najnowszych wpisach na blogu.

DLACZEGO WARTO ZAPISAĆ SIĘ NA NEWSLETTER?

  • Będziesz na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami i projektami organizowanymi przez INdiet
  • Zostaniesz poinformowany o najnowszych wpisach na naszym blogu
  • Otrzymasz informacje o aktualnych zniżkach i promocjach
  • Poznasz ciekawostki ze świata dietetyki

FORMULARZ ZAPISU NA NEWSLETTER

BLOG

OSTATNIE WPISY NA BLOGU

Autor: Miłosz Jasiński | 19 kwietnia 2021 |

Autor: Miłosz Jasiński | 14 kwietnia 2021 |

Autor: Karol Bogusławski | 09 lipca 2020 |

Kontakt

NAPISZ DO NAS

    Administratorami Twoich danych osobowych jest INdiet SC
    Nie spamujemy i nie sprzedajemy Twoich danych. Więcej przeczytasz w polityce prywatności

    MIŁOSZ JASIŃSKI
    tel: +48 607 775 098
    KAROL BOGUSŁAWSKI
    tel: +48 781 292 729