Dieta na koronawirusa – czy żywienie może chronić przed infekcją?

Obecna sytuacja na świecie i problem prewencji chorób wirusowych prowokuje do szukania skutecznych sposobów na wsparcie układu immunologicznego. Czy rzeczywiście nasza dieta może wpływać na ryzyko zakażenia koronawirusem lub przebieg choroby? Zapraszamy do lektury.

Czy dieta może chronić przed koronawirusem?

Ze względu na to, że koronawirus przenosi się głównie drogą kropelkową, najskuteczniejszą metodą ochrony przed zakażeniem jest unikanie potencjalnego kontaktu z nosicielem wirusa – w tym przypadku z drugim człowiekiem. Podstawą skutecznej prewencji infekcji w czasie epidemii jest przestrzeganie zasad kwarantanny oraz izolacji. Żaden składnik żywności czy model diety nie jest w stanie ochronić nas przed wniknięciem wirusa do ustroju – dobór produktów spożywczych w codziennej diecie może mieć znaczenie dopiero po zetknięciu się organizmu z patogenem, w przebiegu infekcji. Z dietetycznego punktu widzenia najważniejsze sposoby ochrony przed zakażeniem koronawirusem sprowadzają się zatem do podstawowych praktyk prewencyjnych:

  1. Planuj swoje zakupy tak, aby jak najrzadziej chodzić do sklepu #zostańwdomu
  2. W miarę możliwości zamawiaj zakupy przez internet, z dostawą do domu
  3. Robiąc zakupy w sklepie zasłaniaj usta i nos, używaj jednorazowych rękawiczek i w miarę możliwości staraj się zachować 2 m odstępu od pozostałych klientów
  4. Często myj ręce! (przed wyjściem na zakupy i po powrocie do domu, przed przystąpieniem do przygotowania posiłku, przed jedzeniem)
  5. Dbaj o higieniczne przygotowywanie potraw, a warzywa i owoce płucz pod bieżącą wodą (nie używaj w tym celu detergentów – transmisja wirusa przez kupowaną żywność jest bardzo mało prawdopodobna [1])
  6. Unikaj spożywania surowych: mięs, ryb i mleka
  7. Unikaj dotykania dłonią okolic ust, nosa i oczu

Dieta na odporność – czy żywienie może pomóc w walce z koronawirusem?

Sposób żywienia bez wątpienia ma ogromny wpływ na zdrowie oraz stan naszego organizmu, w tym funkcje immunologiczne. Należy przy tym zdawać sobie sprawę, że układ odpornościowy człowieka to niezwykle skomplikowana maszyna, a od strony dietetycznej jej prawidłowe działanie uwarunkowane jest przede wszystkim odpowiednim stanem odżywienia organizmu i całokształtem zachowań żywieniowych, a nie okresowo zwiększaną podażą pojedynczych składników diety, ziół czy suplementów [2, 3]. Chociaż istnieją w żywności związki o właściwościach immunomodulujących, które w określonych warunkach mogą okazać się pomocne we wspieraniu organizmu w walce z infekcją (przeglądu suplementów na odporność dokonaliśmy tutaj), aktualne dane naukowe nie potwierdzają skuteczności stosowania żadnych składników i suplementów diety w zapobieganiu lub leczeniu infekcji wirusowych u osób prawidłowo odżywionych [3]. Ba, nadmierna podaż niektórych mikroskładników (np. żelaza) może nawet pogarszać funkcje immunologiczne w pewnych aspektach [2]. Wiemy natomiast ponad wszelką wątpliwość, że organizm niedożywiony, przede wszystkim w kontekście równowagi energetycznej i zasobów białkowych, nie jest w stanie optymalnie radzić sobie z chorobą [4, 5]. Najważniejszym zaleceniem dietetycznym dotyczącym przygotowania organizmu na ewentualną infekcję będzie zatem niedopuszczenie do niedożywienia i niedoborów pokarmowych. Kluczowe jest tu konsekwentne dbanie o odpowiednią podaż energii oraz białka, a także innych niezbędnych składników diety takich jak woda, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne.

Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki odnośnie żywienia w zapobieganiu i leczeniu COVID-19:

„Prawidłowo zbilansowana i urozmaicona dieta dostarcza odpowiedniej ilości różnych składników odżywczych, które wspierają normalne funkcjonowanie układu odpornościowego.”

W skrócie – należy przestrzegać podstawowych zasad prawidłowego odżywiania. Bynajmniej nie dlatego, że nie znamy skuteczniejszych sposobów na wsparcie układu immunologicznego, ale dlatego że podstawy są w tej kwestii najistotniejsze. W praktyce najlepiej stosować się do wskazówek ujętych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, z tą tylko uwagą aby na czas epidemii ograniczyć się do aktywności fizycznej bez udziału innych osób (np. w warunkach domowych). W przypadku już rozwijającej się infekcji należy natomiast dążyć do tego, aby organizm pozostał odpowiednio nawodniony oraz odżywiony w białko i energię – są to najważniejsze czynniki żywieniowe mogące wpływać na przebieg choroby. Trzeba też pamiętać, że osoby o szczególnych potrzebach żywieniowych (wynikających np. z wieku lub chorób współwystępujących) mogą wymagać indywidualnie dobranej drogi dietoterapeutycznej.

A może detoks?

W Internecie od dawna krążą doniesienia o magicznych właściwościach diet warzywno-owocowych, a w szczególności „oczyszczających detoksów sokowych”, obecnie również w kontekście zakażenia koronawirusem. Pozwolimy sobie pominąć ogólną ocenę zasadności stosowania takich zabiegów (to temat na osobny wpis), natomiast zwrócimy uwagę na jedną podstawową sprawę. Dieta oparta wyłącznie na warzywach i owocach dostarcza nie więcej niż 800 – 1200 kcal i jest zawsze niedoborowa (szczególnie w tak cenne białko i energię) [6], a w dłuższej perspektywie stwarza ryzyko rozwoju niedożywienia – czyli stanu, którego w warunkach zagrożenia infekcją chcemy za wszelką cenę uniknąć. Stosując tak restrykcyjne interwencje żywieniowe jak „detoksy sokowe” działamy na szkodę własnego organizmu i sprzyjamy cięższemu przebiegowi ewentualnej choroby.

Immunolodzy zalecają dietę roślinną!

Stosunkowo głośno jest ostatnio o zaleceniach immunologów (skądinąd bardzo słusznych) wydanych przez Polską Akademię Nauk w sprawie koronawirusa. Jednym z przedstawionych zaleceń jest „przejście na dietę roślinną”. Rzeczywiście zaobserwowano, że spożywanie warzyw i owoców (które są szczególnie bogate w przeciwutleniacze) może korzystnie wpływać na profil komórek odpornościowych [7], a stosowanie diety wegetariańskiej może zmniejszać stan zapalny, również na poziomie komórek dróg oddechowych [8, 9]. Bezpośredni wpływ diety roślinnej na funkcjonowanie układu immunologicznego i odporność organizmu na infekcje nie jest jednak jasny i nie można powiedzieć, że dieta roślinna ochroni nas przed koronawirusem (bądź skutkami zakażenia) lub że spożywanie mięsa sprzyja infekcjom [10]. Naszym zdaniem zalecenia ekspertów PAN dotyczące diety roślinnej mają na celu zaakcentowanie wagi odpowiedniego spożycia produktów roślinnych (leżących właśnie u podstaw Piramidy Zdrowego Żywienia) i mogą także odnosić się do szerszego kontekstu niewłaściwych warunków sanitarno-epidemiologicznych w przemysłowej hodowli zwierząt podkreślając tym samym rolę konsumentów oraz podejmowanych przez nich decyzji w kształtowaniu się rynku żywnościowego. To nowoczesna i ważna perspektywa, szczególnie w dobie praktycznie nieograniczonego dostępu do żywności i wzrastającej zapadalności na choroby dietozależne. Chociaż żadna dieta roślinna nie ochroni nas przed infekcją ani jej nie zwalczy, ograniczanie spożycia produktów zwierzęcych na rzecz roślin (zarówno w ujęciu jednostkowym jak i populacyjnym) może być dobrą praktyką prozdrowotną.

Podsumowanie

Sposób żywienia ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, jednak twierdzenie że jakakolwiek specjalna dieta lub suplement uchroni nas przed zachorowaniem na koronawirusa czy ciężkim przebiegiem choroby jest naiwne (lub jest po prostu chwytem marketingowym). W tym trudnym okresie na znaczeniu zyskują podstawy. Zamiast szukać magicznych rozwiązań – stosujmy się do zasad prawidłowego żywienia, a wypracowane nawyki żywieniowe na pewno zaprocentują w przyszłości.

Aktualne i rzetelne informacje na temat koronawirusa SARS-CoV-2 oraz choroby COVID-19 można znaleźć na stronach rządowych oraz Światowej Organizacji Zdrowia.

Literatura

  1. EFSA (2020) Coronavirus: no evidence that food is a source or transmission route.
  2. Childs CE, Calder PC, Miles EA (2019) Diet and immune function. Nutrients, 11(8)
  3. Wu D, Lewis ED, Pae M, Meydani SN (2019) Nutritional modulation of immune function: analysis of evidence, mechanisms, and clinical relevance. Front Immunol, 15(9)
  4. Dobner J, Kaser S (2018) Body mass index and the risk of infection – from underweight to obesity. Clin Microbiol Infect, 24(1)
  5. van der Gaag E, Brandsema R, Nobbenhuis R, van der Palen J, Hummel T (2020) Influence of dietary advice including green vegetables, beef, and whole dairy products on recurrent upper respiratory tract infections in children: a randomized controlled trial. Nutrients, 12(1)
  6. Klein AV, Kiat H (2014) Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6)
  7. Hosseini B, Berthon BS, Saedisomeolia A, Starkey MR, Collison A, Wark PAB, Wood LG (2018) Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 108(1)
  8. Craddock JC, Neale EP, Peoples GE, Probst YC (2019) Vegetarian-based dietary patterns and their relation with inflammatory and immune biomarkers: a systematic review and meta-analysis. Advances in Nutrition, 10(3)
  9. Hosseini B, Berthon BS, Wark PAB, Wood LG (2017) Effects of fruit and vegetable vonsumption on risk of asthma, wheezing and immune responses: a systematic review and meta-analysis. Nutrients, 9(4)
  10. Jayaraj R, Kumarasamy C, Sabarimurugan S, Madhav MR (2019) Conceptual interpretation and clinical validity of meta-analysis on vegetarian-based dietary patterns and their relation with inflammatory and immune biomarkers. Advances in Nutrition, 10(6)

5 2 votes
Article Rating
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
NEWSLETTER

ZAPRASZAMY DO NEWSLETTERA

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Newsletter

ZAPRASZAMY DO NEWSLETTERA

Będziesz otrzymywać aktualne informacje o zniżkach, szkoleniach i najnowszych wpisach na blogu.

DLACZEGO WARTO ZAPISAĆ SIĘ NA NEWSLETTER?

  • Będziesz na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami i projektami organizowanymi przez INdiet
  • Zostaniesz poinformowany o najnowszych wpisach na naszym blogu
  • Otrzymasz informacje o aktualnych zniżkach i promocjach
  • Poznasz ciekawostki ze świata dietetyki

FORMULARZ ZAPISU NA NEWSLETTER

BLOG

OSTATNIE WPISY NA BLOGU

Autor: Miłosz Jasiński | 10 maja 2021 |

Autor: Miłosz Jasiński | 19 kwietnia 2021 |

Autor: Miłosz Jasiński | 14 kwietnia 2021 |

Autor: Karol Bogusławski | 09 lipca 2020 |

Kontakt

NAPISZ DO NAS

    Administratorami Twoich danych osobowych jest INdiet SC
    Nie spamujemy i nie sprzedajemy Twoich danych. Więcej przeczytasz w polityce prywatności

    MIŁOSZ JASIŃSKI
    tel: +48 607 775 098
    KAROL BOGUSŁAWSKI
    tel: +48 781 292 729